- Sprzedaż na miejscu
- Dostępne
Podczas kwitnienia wydaje biało-żółte kwiaty natomiast owoce wydaje na przełomie maja i czerwca. Przypominają one smakiem jagody leśne. Ta odmiana jagody jest bardzo wytrzymała na mróz oraz suszę. Wytrzymuje temperaturę powietrza do -45 stopni. Odpowiednim stanowiskiem jest miejsce dobrze nasłonecznione lub lekko zacienione. Ma to duży wpływ na smak owoców. Jeśli posadzimy krzew w miejscu zacienionym, smak naszych owoców będzie cierpki. Potrzebuje ziemi żyznej niezbyt zwięzłej o odczynie lekko kwaśnym. Naszą ziemię możemy wymieszać w takim wypadku z korą, piaskiem lub po prostu kompostem. Jeśli nasze ziemia okarze się jednak zbyt lekka, możemy dodać do niej torfu. Owoce jagody kamczackiej można różnorodnie zastosować. Nadaje się na przetwory, do jedzenia od razu, jako faszer do pierogów, na soki, nalewki oraz do ciasta. Posiada również właściwości lecznicze. Krzew ten można bardzo łatwo samemu wychodować pobierając roślinki jesienią. Taki należy przechować przez zimę najlepiej w piasku w chłodnym miejscu.
Jagoda kamczacka Boreal Beauty
Jagody o gruszkowatym kształcie
Jest długowiecznym krzewem owocowym. Może przetrwać ponad 30 lat i osiąga około 2 m wysokości. Jego budowa jest zwarta oraz kulista.
Opis
- Doniczka
- kwadrat 15cm
- Pora owocowania
- koniec V
- Gleba
- próchnicza żyzna