Tel: | 739 974 699 |
Tel: | 32 273 80 37 |
E-mail: | biuro@e-ogrodnictwo.pl |
Ogrodnictwo Tomanek Ul. Szczecińska 45 41-814 Zabrze (Grzybowice) Godziny otwarcia: Poniedziałek - Piątek: 8.00 do 18.00 Sobota: 8.00 - 15.00 Nr konta bankowego: 80 1050 1298 1000 0090 3063 3417 ING Bank Śląski |
Odmiana kanadyjska z 1967 roku, w Polsce od 1984 roku. Owoc duży, owalny. Skórka niebieskogranatowa. Miąższ żółtozielony, wyjątkowo smaczny. Dojrzałość konsumpcyjną owoce osiągają po połowie IX. Pestka dobrze oddziela się od miąższu. Odmiana jest mało podatna na choroby. podkładka: Ałycza na której roślina silnie się ukorzenia na różnych glebach.
Odmiana amerykańska. Owoc duży, owalny. Skórka fioletowoniebieska. Miąższ żółty, smaczny.Dojrzałość konsumpcyjną owoce osiągają w połowie IX. Odmiana odporna na choroby. podkładka: Ałycza na której roślina silnie się ukorzenia na różnych glebach.
Odmiana jugosłowiańska z 1985 roku. Owoc średni, owalny. Skórka niebieskogranatowa. Miąższ żółty, bardzo smaczny, dobrze oddziela się od pestki.Dojrzałość konsumpcyjną owoce osiągają na początku IX. Odmiana mało podatna na choroby. Odmiana samopłodna. podkładka: Ałycza na której roślina silnie się ukorzenia na różnych glebach.
Odmiana pochodząca z Azji, w Europie od XVII wieku. Owoc mały, owalny. Skórka granatowa. Miąższ żółty, wyjątkowo smaczny. Pestka doskonale odchodzi od miąższu. Dojrzałość konsumpcyjna owoce osiągają na przełomie IX/X.Odmiana średnio wrażliwa na choroby. Odmiana samopłodna. podkładka: Ałycza na której roślina silnie się ukorzenia na różnych glebach.
Odmiana amerykańska z 1913 roku. Owoc duży, jajowaty. Skórka ciemnogranatowa. Miąższ żółty, bardzo smaczny, dość trudno oddziela się od pestki. Dojrzałość konsumpcyjną owoce osiągają po połowie IX. odmiana na choroby średnio wrażliwa. Odmiana samopłodna. podkładka: Ałycza na której roślina silnie się ukorzenia na różnych glebach.
Odmiana francuska z 1860 roku. Owoc duży, kulisty. Skórka zielonkawożółta. Miąższ żółty, bardzo smaczny. Dość dobrze oddziela się od pestki. Dojrzałość konsumpcyjną owoce osiągają w połowie VIII. Odmiana mało podatna na choroby. Odmiana samopłodna podkładka: Ałycza na której roślina silnie się ukorzenia na różnych glebach
Odmiana polska z 1962 roku. Owoc średni, owalny. Skórka granatowa. Miąższ żółtozielony, bardzo łatwo oddzielający się od pestki. Dojrzałość konsumpcyjną owoce osiągają w połowie VIII. Odmiana średnio wrażliwa na choroby. Zapylaczami są Fryga, Renkloda Ulena. podkładka: Ałycza na której roślina silnie się ukorzenia na różnych glebach.
Odmiana kanadyjska.Owoc duży, kulisty. Skórka żółtopomarańczowa z różowoczerwonym rumieńcem. Miąższ żółty, smaczny. Pestka praktycznie nie oddziela się od miąższu. Dojrzałość konsumpcyjną owoce osiągają na początku VIII. Zapylaczami są inne śliwy japońskie, ałycza.
Jest to odmiana szwedka, wczesna, deserowa nadająca się również na przetwory. Rośnie średnio silnie i charakteryzuje się wysoką plennością