Tel: | 607 619 651 |
Tel: | 32 273 80 37 |
E-mail: | biuro@e-ogrodnictwo.pl |
Ogrodnictwo Tomanek Ul. Szczecińska 45 41-814 Zabrze (Grzybowice) Godziny otwarcia: Poniedziałek - Piątek: 9.00 do 16.00 Sobota: 9.00 - 14.00 Nr konta bankowego: 80 1050 1298 1000 0090 3063 3417 ING Bank Śląski |
Odmiana amerykańska. Pierwsze wzmianki o tej odmianie pochądzą z 1860 roku. Owoc duży szerokojajowaty. Skórka zielonkawożółta z brązowoczerwonym rumieńcem. Miąższ żółtawy, bardzo smaczny. Dojrzałość konsumpcyjną owoce osiągają w połowie VIII. Jest zapylaczem dla wielu odmian grusz.
Charakteryzuje się dość silnym wzrostem. W owocowanie wchodzi dość wcześnie, owocuje średnio obficie i regularnie. Owoce bardzo duże od 220 do 320g. Owoce są pokroju jajowatego, skórka gładka, barwy zielonożółtej, znacznie ordzawiona, miąższ soczysty, smaczny. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i na przetwory, dojrzałość zbiorczą osiąga pod koniec...
Paryżanka rośnie dość silnie, jest wytrzymała na mróz i dość odporna na choroby. W okres owocowania wchodzi wcześnie plonuje regularnie i obficie. Owoce jasnożółtte z jasnorudym rumieńcem o bardzo soczystym słodkowowinnym i aromatycznym smaku. Bardzo smaczne owoce dojrzewają w październiku
Odmiana angielska z 1884 roku. Owoc duży, wydłużony. Skórka zielonkawa z brązowozłotym ordzawieniem. Miąższ żółtawobiały, bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają na przełomie IX/X, a konsumpcyjną od XI. Jest zapylaczem dla wielu odmian.
Odmiana francuska z 1874 roku. Owoc bardzo duży jajowatoowalny. Skórka zielonkawożółta z czerwonawym rumieńcem. Miąższ biały, bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają na przełomie IX/X, a konsumpcyjną od XI. Zapylaczem dla tej odmiany jest Paryżanka.
Odmiana francuska z 1849 roku. Owoc duży szerokojajowaty. Skórka zielonożółta z pomarańczowym rumieńcem. Miąższ białokremowy, smaczny. Dojrzałość zbiorczą oaowce osiągają w połowie X, a konsumpcyjną od XI - I.
Czerwono wybarwiony mutant Bonkrety Williamsa. Odmiana angielska z 1797 roku. Owoc średni jajowaty. Skórka czerwona. Miąższ kremowobiały, bardzo smaczny. Dojrzałość konsumpcyjna owoce osiągają po połowie IX. Jest zapylaczem dla wielu odmian.
Jest to stara francuska odmiana gruszy o bardzo silnym wzroście. W okres owocowania wchodzi dosyć późno. Owoce średnie lub duże, owalne bardzo smaczne i soczyste. Posmak korzenny, winno słodki. Skórka złotobrązowa, przechodząca w czerwonobrązową. Bardzo delikatny, kremowo-biały miąższ. Dojrzałość zbiorczą osiąga w drugiej połowie września.
Charakteryzuje się silnym wzrostem oraz dużą odpornością na mróz. Dojrzałość zbiorczą osiąga we wrześniu. Owoc koloru żółto-pomarańczowego, wydłużony, słodki o bardzo smacznym i aromatycznym smaku. Zaletą tej odmiany jest jej coroczne owocowanie, które jest obfite. Obradza w duże owoce.