- Sprzedaż na miejscu
- Dostępne

Charakterystyka
Polska odmiana ozdobnej jabłoni, wyhodowana przez Jana Grąbczewskiego w latach 70. XX wieku w Dąbrówce koło Warszawy. Drzewo dorasta do wysokości 5 metrów, posiada kulisto-spłaszczoną koronę i obficie kwitnie różowymi kwiatami. W fazie opadania kwiatów na drzewie pojawiają się czerwone liście, które z czasem przechodzą w odcienie zieleni. Owoce mają purpurowo-czerwoną barwę, osiągają około 3 cm średnicy i utrzymują się na gałęziach aż do zimy. Choć niejadalne na surowo, doskonale nadają się do kandyzowania oraz na przetwory.
Owoce
Owoce tej jabłoni są małe, kuliste, o purpurowo-czerwonym kolorze i mają około 3 cm średnicy. Są trwałe i utrzymują się na drzewie aż do zimy. Chociaż nie nadają się do spożycia na surowo, świetnie sprawdzają się do kandyzowania lub przygotowywania domowych przetworów.
Dojrzewanie
Kwitnienie zaczyna się na początku maja i trwa przez około dwa tygodnie. Owoce dojrzewają pod koniec lata, w sierpniu, i pozostają na drzewie do zimy, stanowiąc dekorację w ogrodzie przez długi czas.
Uprawa
Jabłoń 'Ola' najlepiej sadzić w miejscach słonecznych lub lekko zacienionych, co sprzyja intensywnemu kwitnieniu i owocowaniu. Dobrze rośnie na przeciętnych glebach ogrodowych, choć unikać należy podmokłych miejsc. W przypadku gleby gliniastej radzi sobie doskonale. Nie wymaga regularnego cięcia, ale warto wykonywać podstawowe zabiegi pielęgnacyjne.
Zastosowanie
Drzewo to doskonale prezentuje się w ogrodach, zarówno jako soliter, jak i w formi
Jabłoń ozdobna
Dorasta do 6m wysokości, luźna, szeroko rozpostarta, zaokrąglona korona, liście zielone, błyszczące, kwiaty białe; owoce bardzo liczne czerwone, błyszczące, wiszą do późnej jesieni
Opis