- Dostępne sezonowo
Nie monitorujemy dostępności

Charakterystyka
Jabłoń Delikates to polska odmiana, będąca krzyżówką Cortlanda i James Grieve. Początkowo drzewo rośnie silnie, jednak po wejściu w okres owocowania siła wzrostu znacznie maleje, co sprawia, że z biegiem czasu wymaga mniej zabiegów pielęgnacyjnych. Odmiana ta cechuje się wysoką odpornością na mróz, co czyni ją atrakcyjną do uprawy w chłodniejszych regionach. Drzewo owocuje wcześnie, dając obfite plony smacznych jabłek.
Owoce
Owoce Delikatesu są wyjątkowo smaczne, co przyciąga uwagę sadowników i konsumentów. Jabłka mają żółtą skórkę, pokrytą w 3/4 wiśniowym rumieńcem. Miąższ jest biały, kruchy, soczysty i lekko winny, co nadaje owocom unikalny smak. Zbiory odbywają się we wrześniu, a owoce można przechowywać do końca listopada.
Dojrzewanie
Delikates zaczyna owocować bardzo wcześnie, a plony są regularne co roku. Jabłka osiągają dojrzałość zbiorczą we wrześniu, a po zbiorze można je przechowywać przez kilka miesięcy, do końca listopada.
Ciekawostki
W Polsce Delikates bywa również określany jako „Jabłoń Winna” z uwagi na lekko winny posmak owoców, który wyróżnia tę odmianę spośród innych polskich jabłoni.
Podkładka: Karłowa M-9
Odmiana jesienna pochodzenia polskiego z lat sześćdziesiątych XX wieku. Owoce duże, kulistostożkowe. Skórka jasnozielonożółta z ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ biały, bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają po połowie IX, a konsumpcyjną od X – XII. Mało podatna na parcha i średnio odporna na mączniaka.
Opis