• Dostępne sezonowo
    Nie monitorujemy dostępności

Charakterystyka
Rubinola to odmiana jabłoni wyhodowana w Czechach. Drzewo początkowo rośnie intensywnie, ale po rozpoczęciu owocowania jego wzrost wyhamowuje. Jest to odmiana wczesna, która zaczyna owocować wcześnie, rodząc owoce głównie na długopędach. Preferuje stanowiska słoneczne i średnio żyzne gleby. Wymaga delikatnego cięcia, ponieważ zbyt silne może spowodować ogołocenie drzewka z liści i gałęzi. Plonowanie jest coroczne, choć umiarkowanie obfite.

Owoce
Jabłka Rubinoli są duże, lekko spłaszczone, z mocnym, czerwonym rumieńcem pokrywającym prawie całą skórkę. Miąższ ma żółty kolor, jest soczysty i bardzo smaczny, o smaku przypominającym odmianę Rubin. Owoce są gotowe do zbioru od połowy września do początku października, a w odpowiednich warunkach można je przechowywać aż do wiosny.

Dojrzewanie
Rubinola dojrzewa w drugiej połowie września i na początku października. Jabłka te są cenione za swoją wytrzymałość na przechowywanie, dzięki czemu można je magazynować przez kilka miesięcy, nawet do wiosny.

Ciekawostki
W Polsce Rubinola bywa również nazywana „Rubin Czerwony” ze względu na intensywny czerwony rumieniec owoców. Ze względu na swoje coroczne plonowanie i odporność na choroby, jest chętnie wybierana zarówno przez sadowników, jak i ogrodników amatorów.

Podkładka: Półkarłowa M-26

Czytaj o podkładce

Jabłoń półkarłowa Rubinola

30,00 zł

Odmiana letnia

Opis

Podkładka
M-26
Pora owocowania
Wrzesień/październik
Owoc
Duże, lekko spłaszczone
Smak
Soczysty, smaczny
Miąższ
Żółty, soczysty
Przeznaczenie
Spożycie surowe, przechowywanie
Plenność
Coroczna, umiarkowanie obfita