- Sprzedaż na miejscu
- Dostępne

Charakterystyka
To deserowa odmiana, która zdobyła ogromną popularność w całej Europie. Jej największym atutem jest odporność na parcha, co czyni ją łatwą w uprawie. Drzewka zaczynają owocować już w 3-4 roku po posadzeniu i owocują regularnie oraz bardzo obficie. Warto jednak pamiętać o konieczności przerzedzania zawiązków, aby zapewnić większe owoce i zdrowy rozwój drzewa. Dzięki niewielkim wymaganiom glebowym, odmiana ta świetnie nadaje się do małych ogrodów.
Owoce
Owoce tej odmiany są średniej wielkości, o masie 100-160 g, z gładką zieloną skórką. Ich żółtawobiały miąższ jest delikatny, niezwykle słodki i wyjątkowo smaczny, co czyni je idealnymi do bezpośredniego spożycia.
Dojrzewanie
Zbiory przypadają na drugą połowę września. Owoce doskonale nadają się zarówno do spożycia na surowo, jak i do przetworów. W niektórych regionach Polska ta odmiana może być znana również pod nazwą "Gruszka Zielona", co nawiązuje do jej charakterystycznej skórki.
Odmiana angielska z 1884 roku. Owoc duży, wydłużony. Skórka zielonkawa z brązowozłotym ordzawieniem. Miąższ żółtawobiały, bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają na przełomie IX/X, a konsumpcyjną od XI. Jest zapylaczem dla wielu odmian.
Opis