• Sprzedaż na miejscu
  • Obecnie brak
Czereśnia Schneidera Późna    (Prunus avium)
search
  • Czereśnia Schneidera Późna    (Prunus avium)

Czereśnia Schneidera Późna to stara niemiecka odmiana, która zdobyła popularność dzięki wysokiej odporności oraz wyjątkowo smacznym owocom.

Charakterystyka drzewa

Drzewo tej odmiany charakteryzuje się silnym wzrostem, osiągając wysokość od 3,5 do 4,5 metra, a jego korona jest rozłożysta. Owocowanie rozpoczyna się po około trzech latach od posadzenia. Najlepsze efekty uzyskuje się, sadząc je w ciepłym, słonecznym i osłoniętym od wiatru miejscu, na glebie żyznej i próchniczej. Odmiana ta jest odporna na mróz, jednak młode drzewa warto zabezpieczać podczas pierwszych zim. Dodatkowo, Schneidera Późna jest mało podatna na choroby, w tym na raka bakteryjnego.

Owoce

Owoce tej odmiany są bardzo duże, o szerokim, sercowatym kształcie. Skórka ma ciemnoczerwony kolor, który w pełni dojrzałości staje się niemal czarny. Wewnątrz znajduje się jasnoczerwony, soczysty miąższ, o słodko-winnym smaku, który jest wyjątkowo aromatyczny. Zbiory przypadają na połowę lipca, a owoce świetnie nadają się zarówno do spożycia na surowo, jak i do przetworów.

Ciekawostki

Czereśnia Schneidera Późna, mimo swojego pochodzenia, doskonale radzi sobie w polskich warunkach klimatycznych. Jej odporność na mróz oraz choroby sprawia, że jest chętnie wybierana zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych sadowników.

Czereśnia Schneidera Późna

30,00 zł

Odmiana niemiecka, prawdopodobnie z 1987 roku. Owoce bardzo duże, szerokosercowate. Skórka ciemnoczerwona. Miąższ czerwony, bardzo smaczny. Dojrzałość konsumpcyjną owoce osiągają w połowie VII.

Ilość Obecnie brak

Opis

Podkładka
Colt
Pora owocowania
poczatek VII
Owoc
Bardzo duży, ciemnoczerwona skórka, sercowaty kształt
Smak
słodko-winny
Miąższ
jasnoczerwony, soczysty
Przeznaczenie
Spożycie na surowo, przetwory
Plenność
regularna