- Sprzedaż na miejscu
- Obecnie brak
"Amela" to nowa odmiana świdośliwy olcholistnej (Amelanchier alnifolia), wyhodowana w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Skierniewicach w Polsce. Krzew rośnie średnio silnie, osiąga wysokość do 2-3 metrów i ma średnio-rozłożysty pokrój. Odmiana ta jest bardzo plenna, z plonami dwukrotnie większymi niż niektóre odmiany kanadyjskie, np. Honeywood czy Martin
.
Charakterystyczne cechy "Ameli" to:
Kwiaty są dwupłciowe, miododajne i kwitną pod koniec kwietnia lub na początku maja, podobnie jak odmiana Northline.
Owoce są średniej wielkości (ok. 10-12 mm średnicy, 0,7-1,0 g), kuliste, granatowo-czarne z woskowym nalotem, zebrane w grona po 10-15 sztuk.
Wisienką "Ameli" jest równomierne dojrzewanie owoców w gronach, co ułatwia zbiór, oraz fakt, że owoce nie opadają samoczynnie z krzewów.
Termin owocowania przypada na koniec czerwca, początek lipca, zwykle kilka dni po odmianie Northline.
Owoce spożywa się zarówno świeże, jak i wykorzystuje w przemyśle przetwórczym (soki, dżemy, konfitury, nalewki, ciasta)
.
Świdośliwa "Amela" dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych lub w półcieniu, jest mrozoodporna, wytrzymując temperatury do -30°C, i nie ma dużych wymagań glebowych, preferując gleby piaszczysto-gliniaste o pH 6,0-7,5. Starsze pędy wymagają corocznego cięcia prześwietlającego
.
Jest to odmiana ceniona za dużą plenność, równomierne dojrzewanie i łatwość zbioru, dobrze przystosowana do warunków klimatycznych Polski.
Jeśli chcesz, mogę pomóc Ci z informacjami na temat uprawy, zastosowań kulinarnych lub dostępności sadzonek tej odmiany.
Opis